Adress:
Sala Tandläkarcenter
Drottninggatan 11A
733 30 Sala
Ring oss 0224-106 00

Öppettider:
Mån-tor: 08:00-18:00
Fre: 08:00-15:00
Lör-sön: Stängt

Tandvärk

Tandvärk är både en obehaglig och smärtsam upplevelse. Många anser att tandvärk är den värsta känslan av smärta som går att uppleva. Våra tandläkare har lång erfarenhet och vet har under åren mött många patienter med tandvärk. Vårt jobb är att se till att du slipper känna onödig smärta och råda bot på sådant som förorsakar tandvärk.

Hur vet man att det är tandvärk?

Tandvärk är sällan ett statiskt tillstånd utan något som kan skilja sig över tid. Det går att uppleva både konstant och sporadiskt, ibland mer eller mindre intensivt. Karaktären av smärtan är viktig att beskriva för att tandläkaren ska kunna göra en ordentlig diagnos. Beskrivningen av symptomen är det som ligger till grund för diagnosen. Som patient är det därför viktigt att du så utförligt som möjligt beskriver smärtan du upplever. Utgå gärna från nedanstående frågor när du talar med din tandläkare:

  • Är värken molnande, pulserande eller väldigt intensiv?
  • När uppkommer värken?
  • Kommer värken när du tuggar eller efter måltid? Vid intag av varm eller kall dryck?
  • Förvärras smärtan av värme eller kyla eller lindras den?
  • Kan värken framkallas på något sätt?
  • Isar eller ilar det i någon tand mer än i de andra?

 

Svaren på frågorna är viktiga eftersom det finns många olika anledningar till att man får tandvärk. Ofta återfinns svaren på vad den bakomliggande orsaken är när du besvarar ovanstående frågor. Det kan röra sig om allt från överbelastning av tänder på grund av höga fyllningar eller kronor till visdomständer som ännu växer ut eller tandinfektioner, tandköttsinflammationer och hål i tänderna.

Tandvärk och tandinfektion

En tandinfektion är en vanligt förekommande anledning till att patienter uppsöker tandläkaren. Tandinfektionen är benämningen på det tillstånd som uppkommer när en tand blir infekterad av en bakterie, vilket oftast uppstår vid trauma (hastigt slag mot tand som bildar en skada) eller karies (hål i tanden). Då kan bakterierna som orsakat hålet ta sig in i tandpulpan och infektera tanden, vilket i sin tur leder till att tanden dör inom några veckor.

Tandinfektioner kan orsaka kraftig tandvärk men de kan också vara helt smärtfria. Till och med på samma patient kan olika tänder som blir infekterade upplevas olika smärtsamma. I ena tanden kan tandvärken vara påtaglig och nästintill olidlig, medan det inte alls känns i den andra tanden.

Värk i käkled och käkmuskler

Om man gnisslar tänder eller pressar över- och underkäke hårt mot varandra finns risk att man får värk i tuggmuskulaturen. Tandmuskulaturen sitter på utsidan av käken vid bakre delen av kunden samt på insidan av käken vid sidan om visdomständerna. Värk i dessa muskler kan ibland vara svåra att skilja från tandvärk, men ett kännetecken är att det oftast upplevs värre på morgonen och att värken ofta förekommer tillsammans huvudvärk. Det är även vanligt att man känner sig utmattad i käkmusklerna och är öm i dem. 

Har man symtom som överensstämmer med dessa kan det vara bra att införskaffa en bettskena. Bettskenor brukar kunna lindra besvären och skydda tänderna från onödigt slitage. Kontakta oss för mer information angående priser och behandling. För dig som upplever en akut tandvärk rekommenderar vi en akut tandläkartid.

Tandvärk visdomstand

Det förekommer ofta att unga patienter (ofta mellan 18 och 25 år) råkar ut för tandvärk och svullnad kring visdomständer som ännu inte vuxit upp helt. Även äldre patienter kan drabbas. Denna typ av värk kan ibland förebyggas i ett tidigt stadium.

Tandvärk vid överbelastning

En annan vanligt förekommande anledning till tandvärk är överbelastning. Ofta på grund av en fyllning eller krona som lett till att tanden belastas mer än nödvändigt. En överbelastad tand kan bli väldigt känslig främst vid belastning (exempelvis när du tuggar) och vid intag av kall dryck. Denna överkänslighet är däremot endast temporär och brukar försvinna så fort problemet är åtgärdat. I de allra flesta fallen innebär åtgärden att man slipar ner kronan eller fyllningen.

Kan man undvika tandvärk?

Även om det inte finns något som garanterar att man slipper tandvärk kan man minska risken med några enkla knep. Det absolut enklaste är att gå på regelbundna kontroller till tandläkaren. Har du inte varit hos tandläkaren på många år kan det vara en god idé att ta tag i det nu och boka en undersökning. För dig som lider av tandläkarskräck avstått från att besöka tandläkaren av den anledningen har vi erfaren och förstående personal som vet hur man på bäst sätt hanterar tandläkarskräck. Många patienter som upplevt tandläkarskräck tidigare har återkommit för regelbundna kontroller utan rädsla efter att de besökt oss första gången.

Tandvärk huskur

Även om det vore önskvärt att använda huskurer för att bota tandvärk ger de sällan permanenta resultat. Däremot finns såklart huskurer, “knep” eller tillfälliga lösningar som kan användas tills man får akut tandvård hos tandläkaren. Om en tand går sönder kan man exempelvis köpa temporärt fyllningsmaterial på apotek och trycka ner det där tanden gått sönder eller fyllningen tappats. Detta är mest för att mat inte ska fastna.

Om du upplever kraftiga isningar i en tand kan man använda sig av tandkräm mot känsliga tänder. Det finns flera olika varumärken att köpa på apotek och livsmedelsbutiker. Ta en klick tandkräm och gnugga in den på de tänder som är känsliga och låt det sitta kvar i ca 15 minuter innan du borstar.

Gällande tandvärk så finns det inte så mycket som går att göra själv, mer än att lindra värken med smärtstillande. Är värken väldigt intensiv kan man kombinera värktabletter för effektivare smärtlindring. Har du frågor eller funderingar kring dosering rekommenderar vi dig att du vänder dig till sjukvårdsrådgivningen som erbjuds via 1177.se eller tar direkt kontakt med oss. Vi finns tillgängliga både på telefon och mail!

Delbetala behandling

För dig som är i behov av en rotfyllning, men saknar den ekonomiska möjligheten, erbjuder vi på Sala Tandläkarcenter smidig delbetalning från Wasa Kredit och Klarna.

Patientcentrerad tandvård varje dag

Vi är en tandläkarklinik som har som mål att våra patienter ska känna sig trygga vid behov av akut tandvård, så att de slipper ringa runt och leta efter någon annan tandläkare som har jour.