Adress:
Sala Tandläkarcenter
Drottninggatan 11A
733 30 Sala
Ring oss 0224-106 00

Öppettider:
Mån-tor: 08:00-18:00
Fre: 08:00-15:00
Lör-sön: Stängt

Tandkirurgi Sala

På Sala Tandläkarcenter är vi experter inom tandkirurgi och erbjuder dig som patient exakt den behandling dina tänder behöver för att du ska må bra igen.

Förberedelse inför tandimplantat

I samband med en tandimplantatoperation händer det ibland att patienten inte har tillräckligt med käkben. Vid dessa typer av fall behöver tandläkaren först genomföra en benuppbyggnad av käkbenet. Beroende på hur mycket käkben det är som saknas kan man antingen behöva utföra operationen några månader innan implantatoperationen eller eventuellt i samband med den. 

Om käkben saknas på bredden behöver operationen genomföras innan implantatet sätts in. Om man däremot saknar ben på höjden på grund av bihålorna kan man skapa utrymme genom att lyfta bihålans undre begränsning under implantatoperationen och på så sätt skapa mer plats.

Dra ut tand eller operera ut visdomstand

Yngre personer tenderar att få återkommande besvär med visdomständer som ännu inte kommit upp helt. Detta kan ge upphov till inflammationer och infektioner. Rekommendationen är att avvakta med beslut om att avlägsna visdomstanden/tänderna åtminstone tills patienten är 24-25 år. Undantag gäller däremot om tanden är felvänd. I dessa fall bör man istället diskutera operation med sin tandläkare. 

Även andra tänder kan behöva avlägsnas. Antingen gör man det med hjälp av vanlig utdragning eller så avlägsnar vi tanden under operation om det förstnämnda alternativet inte anses vara möjligt. Detta kan till exempel gälla tänder med enbart rötterna kvar i käkbenet eller tänder med avancerad anatomi, det vill säga tänder som har extrema böjningar eller tunna rötter. 

En operation utförs under lokalbedövning där man bedövar tand och tandkött. Därefter ser man till att frilägga tanden och käkbenet. Ibland händer det att tandläkaren behöver borra bort lite av benet för att kunna komma åt tanden. Om tanden har flera rötter kan man även behöva dela på den.

Operera rotfyllda tänder

Operation av en rotfylld tand görs när kvaliteten på den rotfyllda tanden är tveksam men inte möjlig att göra om. Det kan till exempel vara på grund av en befintlig krona, bro eller stift eller för trånga kanaler. Själva ingreppet görs under lokalbedövning. Efter operationen syr man igen tandköttet.

Patientcentrerad tandvård varje dag

Vi är en tandläkarklinik som har som mål att våra patienter ska känna sig trygga vid behov av akut tandvård, så att de slipper ringa runt och leta efter någon annan tandläkare som har jour.