Adress:
Sala Tandläkarcenter
Drottninggatan 11A
733 30 Sala
Ring oss 0224-106 00

Öppettider:
Mån-tor: 08:00-18:00
Fre: 08:00-15:00
Lör-sön: Stängt

Rotfyllning

En rotfyllning gör man på tänder som blivit infekterade av bakterier eller som dött till följd av skada eller trauma (hastigt slag mot tand).

Rotfyllning

Ibland får du inga symptom alls på att din tandnerv och pulpa är skadad, utan det upptäcks när du gör en tandundersökning. Vi är en tandläkarklinik som har som mål att våra patienter ska känna sig trygga vid behov av all form av tandvård. Du kan vara trygg att en professionell yrkesvan tandläkare tar hand om din behandling. 

Endodonti

När tandpulpan är död, infekterad eller inflammerad behövs en rotfyllning. Specialiteten endodonti omfattar diagnostik, behandling och förebyggande av sjukdom i tandens pulpa (nerv) och angränsande käkben. Tandpulpan kan bli sjuk och dö på grund av sprickor, kariesangrepp som gått för långt eller en traumaskada. För att behandla detta krävs oftast en rotfyllning.

Försvinner infektionen eller värken efter rotfyllningen?

Syftet med en rotfyllning är att behandla infekterade och döda tänder. När man har en infektion i en redan rotfylld tand kan det krävas att man gör om hela rotfyllningen. Tyvärr händer det att infektionen inte ger sig efter rotfyllningen, men i de allra flesta fall (85-95%) blir tänderna bra efter rotfyllning. Varför infektionen ibland kvarstår beror framförallt på rotfyllningens kvalitet. Rotfyllningen bör täcka rotkanalen hela vägen ner och vara tät, annars kan bakterier ta sig förbi den. Ibland kan också tändernas anatomi och form försvåra en god rensning vilket då leder till att kvaliteten på rotfyllningen försämras. 

Patientcentrerad tandvård varje dag

Vi är en tandläkarklinik som har som mål att våra patienter ska känna sig trygga vid behov av akut tandvård, så att de slipper ringa runt och leta efter någon annan tandläkare som har jour.