Adress:
Sala Tandläkarcenter
Drottninggatan 11A
733 30 Sala
Ring oss 0224-106 00

Öppettider:
Mån-tor: 08:00-18:00
Fre: 08:00-15:00
Lör-sön: Stängt

Ont i visdomstand

En visdomstand som är på väg fram eller som ligger snett i relation till de övriga tänderna har ofta en bit tandkött som täcken ovansidan (tuggytan) av visdomstanden. Under denna flik kan ibland matrester och bakterier samlas vilket i sin tur kan orsaka en lokal infektion kring visdomstanden och därmed tandvärk.

Orsak till tandvärk i visdomstand

Infektionen kan orsaka svullnad både kring visdomstanden och i kinden. Sprider sig svullnaden till kunden kan den orsaka gapsvårigheter och man kan även få feber och uppleva en sjukdomskänsla. Det är inte förrän man fått något av dessa symtom som man, enligt rekommendation, ska ta antibiotika.

De allra flesta som får en infektion kring en visdomstand blir drabbade när de är unga vuxna, vanligtvis mellan 18 till 25 år. Detta beror på att det är i den åldern de allra flesta har visdomständer som växer ut. Däremot behöver inte åldern vara avgörande för att besvär med visdomständerna uppstår. Både yngre och äldre kan drabbas, beroende på när visdomständerna växer ut.

Råkar man ut för besvär med en eller flera visdomständer kan man i ett tidigt stadium (innan svullnad eller kraftig tandvärk uppstått) försöka rengöra med ett litet borsthuvud och en antibakteriell gel. Både borste och passande gel finns att köpa på apotek. Man kan då försöka rengöra vidsomstanden med gelen några gånger per dag. Blir det trots det värre är det bäst att ta kontakt med en tandläkare. Ring oss, vi har akuttider alla dagar och erbjuder tid samma dag vid akuta fall!

Om värken uppstår på kvällen rekommenderar vi att du tar värktabletter. Värktabletter innehållande ibuprofen 400mg (ex Ibumetin eller Ipren) brukar ha bäst effekt. Hjälper det inte kan man kombinera med 500mg paracetamol (Alvedon eller Panodil). Rådfråga gärna sjukvårdsrådgivningen på 1177.se eller ring 1177 om du är osäker på dosering. Under mottagningens öppettider kan även vår personal besvara dina frågor!

Har man en trasig visdomstand eller ett hål i den kan även det orsaka tandvärk.

Delbetala behandling

För dig som är i behov av en rotfyllning, men saknar den ekonomiska möjligheten, erbjuder vi på Sala Tandläkarcenter smidig delbetalning från Wasa Kredit och Klarna.

Patientcentrerad tandvård varje dag

Vi är en tandläkarklinik som har som mål att våra patienter ska känna sig trygga vid behov av akut tandvård, så att de slipper ringa runt och leta efter någon annan tandläkare som har jour.